ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΦΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 156 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ


ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ AUB MEDITERRANEO ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Με μια λαμπρή τελετή, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) γιόρτασε την Ημέρα των Ιδρυτών του, την ετήσια εκδήλωση κατά την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκεντρώνεται για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς που στις 3 Δεκεμβρίου 1866 ίδρυσαν αυτό που ήταν τότε το Συριακό Προτεσταντικό Κολλέγιο και το έβαλαν στον δρόμο να γίνει το καταξιωμένο και  φημισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας  «AUB» που είναι σήμερα.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πάφου  Φαίδωνας Φαίδωνος, με θέμα « Η εκπαίδευση ως πυλώνας για την ειρήνη και την ευημερία: Η καλύτερη ελπίδα της Ανατολικής Μεσογείου». Ως γνωστόν, η Πάφος θα φιλοξενήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο τη δίδυμη πανεπιστημιούπολη του AUB: το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού – Mediterraneo.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fadlo R. Khuri χαρακτήρισε τον κ. Φαίδωνος ως «έναν αξιόλογο ηγέτη, έναν σταυροφόρο κατά της διαφθοράς, έναν υπέρμαχο της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της ευθύνης, έναν πρωταθλητή για ένα καλύτερο αύριο για όλους, έναν άνθρωπο αποφασισμένο να αφήσει το αποτύπωμά του με τρόπο ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν ελπίδα και προοπτική για μια καλύτερη ζωή».

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε την άρρηκτη σχέση που έχει η εκπαίδευση με την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία, μια σχέση -όπως είπε- που διατρέχει όλη την πορεία της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Μέσω της εκπαίδευσης, σημείωσε ο κ. Φαίδωνος, οι άνθρωποι αποκτούν προσόντα και δεξιότητες, καλλιεργούν αρετές και μεταφέρουν αξίες και ιδανικά. Για τη ζωή. Η εκπαίδευση, η ειρήνη και η ευημερία, πρόσθεσε, είναι έννοιες αλληλένδετες που ενισχύουν η μία την άλλη  και διαμορφώνουν την ιστορία.

Ο κ. Φαίδωνος κάλεσε τους ανθρώπους της ταραγμένης περιοχής να πάρουν το μέλλον μας στα χέρια τους. Ας εγκαταλείψουμε, είπε, την ψεύτικη ελπίδα ότι οι ξένοι μπορούν να δώσουν λύσεις για λογαριασμό μας. Δεν ξέρουν καλύτερα από εμάς. Πρέπει να χτίσουμε πάνω στην ελπίδα και το μέλλον που δημιουργούμε μόνοι μας, εδώ».